Wyjazd do USA powinien obfitować w historię, piękne widoki i niezapomniane smaki. Co warto spróbować, podróżując po Stanach? Zapoznaj się z naszą listą!
Amerykański klasyk. W USA masz w czym wybierać – hamburgery z kurczakiem, stekiem z tuńczyka, kotletem wegetariańskim i… oczywiście, soczystą wołowiną! Klasyczny burger z mięsem jest podawany w chrupiącej bułce z dodatkiem sałaty, pomidora, ogórka konserwowanego, ketchupu i majonezu. Danie jest zaprojektowane z taki sposób, żeby jeść je w dłoniach, bez użycia sztućców. Na dobre hamburgery polecamy wybrać się do Louis Lunch w New Heaven, Connecticut, jednej z najstarszych restauracji serwujących hamburgery w USA.
Ciekawym doświadczeniem jest także przetestowanie burgerów w przydrożnych restauracjach typu fast food – In-N-Out, Shake Shack i Five Guys.
Będąc w Stanach, musisz skosztować typowych amerykańskich kanapek:
Żeby poczuć prawdziwy amerykański klimat, wybierz się do jednego z miejscowych sport barów. Obejrzyj mecz, zagraj w bilarda i zamów przepyszne przekąski.
Buffalo Wings – skrzydełka z kurczaka smażone na głębokim tłuszczu w maślanej panierce z chilli – są przysmakiem w lokalnych barach. Często podaje się je z warzywami, selerem i marchewką pokrojonymi w słupki z wybranym dipem (zwykle ranch lub blue cheese).
Frytki z sosem gravy, które zyskały sławę zwłaszcza ze względu na charakterystyczny sos, z którym są podawane. Słynny dip gravy powstaje na bazie tłuszczu lub masła, na którym było smażone wcześniej mięso. Frytki są popularnym elementem na przeróżnych festiwalach (tzw. poutine festivals), na których organizowane są konkursy z jedzeniem tej potrawy.
Wszyscy wiedzą, że w przerwie meczu baseball’a najlepiej smakują hot dogi. To potrawa, która wywodzi się właśnie z USA! Prawdziwy amerykański hot dog składa się parówki z dużą zawartością mięsa lub frankfurterki, chrupiącej bułki i dodatków – smażonej cebulki, drobno krojonych warzyw, ketchupu i musztardy. W Stanach Zjednoczonych hot dogi są często podawane w zestawie z frytkami.
Mac and cheese należy do tzw. „comfort food” – kojarzy się z dzieciństwem i kuchnią mamy. Makaron z sosem beszamelowym i roztopionym serem cheedar jest przysmakiem w całych Stanach – bez problemu zamówisz to danie w restauracji lub, bardziej ekonomicznie, kupisz w supermarkecie. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim niskiej cenie i szybkości w przygotowaniu.
Pizza amerykańska zupełnie różni się od tej, którą zjesz na Półwyspie Apenińskim. Przyrządza się ją na grubym cieście i zazwyczaj je z ketchupem. Będąc w okolicach Chicago, upewnij się, że spróbujesz klasycznej Chicago-style pizza. To nietypowa „odwrócona” pizza z serem na spodzie, dodatkami i soczystym sosem na samej górze!